Inbouwkasten op maat

Wil u graag een kast die naadloos past bij de stijl van uw woning? Of een kast die niemand anders heeft? Of een kast die perfect past in die moeilijke hoek? Dan is een inbouwkasten op maat de ideale oplossing. Een inbouwkast is volledig op maat gemaakt zodat u maar weinig plaats verliest. Ook worden ze volledig ingewerkt in uw interieur. Zo gaat de kast helemaal op in de ruimte en vormt alles een mooi en afgewerkt geheel. Graag meer informatie? Dan bent u hier aan het juiste adres. Lees verder voor alle mogelijkheden, materialen, enz. Wil u meteen een offerte opvragen? Dat kan ook. Vraag er zeker meer dan één zodat u prijzen kan vergelijken.

Vraag vrijblijvend een offerte aan
inbouwkasten op maat
ingebouwde kast

Waarom inbouwkasten op maat? – de voordelen

Een inbouwkast op maat is niet goedkoop, maar biedt toch heel wat voordelen. Daarom is het de investering best wel waard. Zo zal de kast naadloos aansluiten bij de rest van het interieur. Ze zal er zelfs in opgaan. Ook kan u een kast laten maken die tot in de puntjes aansluit bij uw noden en wensen. Er gaat daarbij geen enkele centimeter van beschikbare ruimte verloren.

Naadloze afwerking voor een strak resultaat

Een ingebouwde kast vormt één geheel met uw interieur. Ze worden namelijk volledig geïntegreerd in de ruimte. Er is geen open ruimte boven of onder kast. Ook niet tussen de kast en de muur. De kast loopt naadloos over in de rest van de ruimte waardoor ze echt onderdeel van de kamer lijkt te zijn. Het zorgt doorgaans voor een erg strakke look.

Optimaal benutten van de beschikbare ruimte

Met een inbouwkast benut u de ruimte optimaal. De kast wordt immers perfect aangepast aan de ruimte. Er gaat geen plaats verloren. Zeker als u een kast onder de trap, een schuin dak of in een moeilijke hoek wil zetten, is dit de ideale oplossing.

Heel wat toepassingen

Een inbouwkast kan voor heel wat doeleinden worden geïnstalleerd. Zo kan u er één in de berging laten plaatsen om uw voorraad in te stockeren of één op zolder om de ruimte onder het schuine dak optimaal te benutten. Evengoed kan de inbouwkast onder de trap komen en als vestiaire dienen. Of wat dacht u van een grote ingemaakte dressing of tv-meubel die tevens dienst doet als boekenkast? En zo zijn er nog ontzettend veel mogelijkheden. Kortom, een inbouwkast heeft heel wat toepassingsmogelijkheden.

Volledig naar uw wensen

Een inbouwkast wordt volledig op maat gemaakt en kan dus volledig naar uw wensen worden ontworpen. U kiest zelf het materiaal waaruit de kast wordt opgetrokken, welke indeling de kast moet hebben en welke afmetingen u wil. Ook de afwerking kiest u volledig zelf. Deurtjes, lades, een open schap. En wat dacht u van verlichting of een spiegel? Er zijn heel wat mogelijkheden. Vraag ernaar bij de specialist.

Meer opslagruimte

Omdat de kast volledig op maat kan worden gemaakt, past ze in eender welk moeilijk hoekje. Hierdoor gaat gaan ruimte verloren en krijgt u ook meer opslagruimte. Gedaan met stof dat bovenop de kast ligt te vergaren. Dat stukje wordt gewoon mee geïntegreerd in de inbouwkast en fungeert als extra opslagruimte.

Ingebouwde kasten op maat – verschillende materialen

Een inbouwkast kan in heel wat materialen worden gemaakt. De meest populaire materialen zijn plaatmateriaal (bv. MDF) of massief hout. Welk materiaal u precies wenst, hangt natuurlijk af van de look die u graag wil. Ook het budget zal een rol spelen. Zo is MDF heel wat goedkoper dan massief hout.

schrijnwerker kasten op maat

Inbouwkast in plaatmateriaal zoals MDF

Plaatmateriaal is erg populair voor inbouwkasten. Hierbij wordt vooral gebruik gemaakt van MDF, spaanplaten of multiplex. MDF komt tot stand door houtvezels onder hoge druk samen te persen en te houden via harsen. U kan het in verschillende diktes verkrijgen. Ook bestaan er meerdere toepassingen. Naast de standaard MDF is er bijvoorbeeld ook vochtwerend MDF voor bijvoorbeeld een kast in de badkamer of brandwerend MDF. Multiplex bestaat uit meerdere vellen fineer die onder een hoge temperatuur en hoge druk kruiselings worden verlijmd. Het bestaat eveneens in verschillende diktes, maar ook in verschillende houtsoorten. Spaanplaat tot slot is het resultaat van samengedrukte houtsplinters. Het is de goedkoopste soort van plaatmateriaal, maar ook de minst sterke.

Plaatmateriaal kan u afwerken op verschillende manieren. Zo kan u het fineren. Hierbij wordt een zeer fijn laagje massief hout op het plaatmateriaal gekleefd. De kast krijgt dan de look van een echt massieve houten kast, maar ze is veel goedkoper. De fineer kan in verschillende diktes worden geplaatst en kan ook geverfd, vernist, gebeitst of zelfs gezandstraald worden.

Een andere optie is de kast af te werken met laminaat of melamine. Hierbij worden verschillende samengeperste laagjes hars en fenolpapier op het plaatmateriaal gekleefd. Laminaat is dikker dan melamine en daarom wat duurder, maar ook steviger en beter bestand tegen krassen. Laminaat en melamine zijn in heel wat kleuren en in het mat of glanzend te verkrijgen. Ook zijn er verschillende motieven en zelfs houtimitaties.

Daarnaast kan plaatmateriaal ook afgewerkt worden met verf of lak. De mogelijkheden aan kleuren zijn oneindig. Tot slot kan u eenvoudigweg niets doen aan het plaatmateriaal en het gewoon onbehandeld laten.

Kasten op maat in massief hout voor een authentieke look

Wanneer u kiest voor een inbouwkast in massief hout, zal de kast volledig uit natuurlijk hout worden gemaakt. Er zijn verschillende houtsoorten die u kan kiezen. Denk aan zacht naaldhout als lariks, vuren of grenen of hard loofhout als beuk, eik of padoek. Elke houtsoort heeft een andere look en ook een ander prijskaartje. U kan er ook voor kiezen om enkel de zichtbare onderdelen uit massief hout te laten optrekken en voor de rest van de kast plaatmateriaal te gebruiken. Dat scheelt heel wat in de totale prijs. Massief hout is duurder dan plaatmateriaal, maar is duurzamer en zorgt voor een authentieke look. Omwille van de beperkende eigenschappen van het hout is het echter niet mogelijk om echt strakke vlakken te maken. Massief hout kan gevernist, gelakt of geverfd worden. Evengoed kan u het onbehandeld laten.

Ikea kast als basis voor een ingebouwde kast op maat

Bij een inbouwkast gaat het in principe altijd om maatwerk. Bij sommige schrijnwerkers kan u ook kiezen om gedeeltelijk maatwerk te leveren. Zo wordt maatwerk gecombineerd met standaard modules die u bijvoorbeeld bij een meubelwinkel als Ikea kan aankopen. Dat maakt het geheel heel wat goedkoper aangezien de prijs voor de basis een pak lager zal liggen. Toch krijgt u een unieke uitstraling dankzij de afwerking op maat.

Op basis van wat u aankoopt, zal de schrijnwerker een ontwerp maken voor de finale afwerking. Weet wel dat hij voor de afwerking rekening moet houden met de standaard afmetingen en modellen van de basis die u aankomt. De mogelijkheden zullen dus iets minder uitgebreid zijn dan wanneer u de hele kast op maat laat maken. Daarnaast zijn er ook kastenbouwers op de markt die werken met een uitgebreid gamma aan standaard modules. U kiest daarbij standaard elementen die u naar eigen wens kan aanpassen en samenstellen. Ook voor het materiaal en de afwerking kan u uit een ruim aanbod kiezen.

Zo krijgt u toch een kast die volledig op maat van uw wensen is gemaakt en dit voor een voordeligere prijs dan een kast die volledig op maat is gemaakt.

Vergelijk prijzen van meubelmakers

Weet u al wat voor inbouwkast u wilt maken door een meubelmaker dan is het tijd om op zoek te gaan naar de vakman voor uw project. De juiste firma is afhankelijk van locatie, budget en wensen. Via ons offerteformulier kunt u in contact komen met meerdere meubelmakers en schrijnwerkers die op basis van uw gegevens een prijsofferte opsturen.

Naar het offerteformulier

Verschillende uitvoeringen naar uw wens

Een inbouwkast wordt tot in de puntjes op uw maat gemaakt. U kiest niet enkel het materiaal en de kleur, maar ook de opbouw en indeling moeten uw wensen beantwoorden. Kortom, de vorm en indeling zijn ook geheel naar uw smaak en budget.

Inbouwkast op maat in allerlei vormen

Een inbouwkast kan volledig in de vorm worden opgetrokken zoals u dat wenst. Wil u een strakke rechte kast of liever een kast met rondingen? Of wat dacht u van een inbouwkast in U- of L-vorm? Evengoed kan het een hoekkast worden die naadloos aansluit bij beide muren in die ene hoek. Onder een schuin dak of onder de trap kan dan weer een kast met een schuine wand komen.

Inbouwkast op maat met of zonder deuren

Of de inbouwkast open of gesloten moet zijn, is volledig uw keuze. Uiteraard kan u ook beiden combineren en gedeeltes afsluiten met een deur en andere delen niet. Wanneer u voor deuren kiest, hebt u wederom meerdere opties. Zo zijn er schuifdeuren, draaideuren of vouwdeuren. U kan de deuren langs buiten of vanbinnen afwerken met een spiegel. Zeker voor een kleerkast kan dat interessant zijn. De deuren en lades kunnen met of zonder (greeploos) handgrepen worden geplaatst. Wanneer u voor handgrepen kiest, is er een arsenaal aan mogelijkheden van zichtbare of ingewerkte handrepen.

inbouwkast berging

Indeling van de inbouwkast op uw maat

U kiest zelf volledig hoe de kast moet worden ingedeeld. Legplanken, een open nis, hangers voor dassen of sjaals, … Er is ontzettend veel mogelijk en natuurlijk kan er ook gecombineerd worden. Het doel van de kast zal de indeling mee bepalen. In de vestiaire moet er vooral ruimte zijn om jassen te hangen terwijl in een boekenkast de legplanken dichter bij elkaar kunnen hangen. Voor de dressing wordt dan weer vooral gekozen voor een combinatie van hangrekken voor kapstokken, legplanken, lades en broekhangers. Weet dat lades doorgaans duurder zijn dan deurtjes. 

Ingebouwde maatkasten voor verschillende ruimtes

Inbouwkasten kunnen in elke ruimte van uw woning nuttig zijn. Te beginnen in de hal waar zo’n kast dienst kan doen als vestiaire. Alle jassen, sjaals en paraplu’s verdwijnen netjes achter de deur die perfect aansluit bij uw interieur. Maar ook in andere ruimtes kan een inbouwkast ontzettend nuttig én mooi zijn.

woonkamer kasten op maat

Meer ruimte in de badkamer met maatwerk inbouwkasten

Met een op maat gemaakte inbouwkast zal u uw badkamer optimaal kunnen gebruiken. Er zal geen onnodige ruimte verloren gaan. De kast vult moeilijke hoekjes waardoor u meer ruimte heeft om comfortabel uw badkamer te gebruiken. Door in de hoogte te werken, verliest u minder ruimte. Zo hebt u alsnog veel opbergruimte. Gedaan met rondslingerende spullen in de badkamer.

Woonkamer kasten op maat

In de woonkamer kan een inbouwkast heel wat functies vervullen. Zo kan het dienen als boekenkast met legplanken, maar evengoed als tv-meubel. Of wat dacht u van één grote kast die verschillende zaken combineert? Door de kast van de vloer tot aan het plafond te laten lopen, krijgt u één mooi en strak geheel met de rest van het interieur. Als u wat dynamiek wenst, kan u hier en daar een kleurtje gebruiken voor de deurtjes.

Lees meer over maatkasten in de woonkamer.

Inbouwkast op maat in de slaapkamer of als dressing

In de slaapkamer fungeert een ingebouwde kast meestal als kleerkast. Al kan het natuurlijk evengoed dienen als boekenkast, bureau of tv-meubel. Om kleren op te bergen, wordt steeds meer een aparte ruimte gebruikt die dan fungeert als dressing. Achter grote schuifdeuren zit een hele indeling naar uw wens: rekjes voor schoenen, legplanken voor shirts, een hangrek voor kleedjes, lades voor sokken en een rek voor dassen of sjaals. De inrichting bepaalt u volledig zelf. Met een spiegeldeur kan u checken of de gekozen outfit u goed staat. Extra voordeel aan deze spiegel is dat deze het licht verspreidt door de ruimte en zo meer ruimtegevoel creëert.

Lees ook: maatkasten slaapkamer.

Wandkast op maat in de keuken of berging

Met een kast op maat in uw keuken, wordt de ruimte optimaal benut. Kasten zullen in het geheel opgaan. Bovendien kan u met een inbouwkast toestellen als een koffiezet of toaster volledig wegwerken, bijvoorbeeld achter een roldeur. In de berging zijn inbouwkasten ideaal om op een ordelijke manier extra opbergruimte te creëren. Als uw wasmachine en droogkast hier ook staan, kan u ze mee integreren in de kast. U kan er zelfs een deurtje voor laten plaatsen zodat deze machines niet zichtbaar zijn.

wandkast op maat

Een inbouwkast op maat – zo werkt het

Om een inbouwkast te laten plaatsen, zijn er twee zaken erg belangrijk. U moet nadenken over het doel en de vorm van de kast en de ruimte waar de kast moet komen, moet met precisie worden opgemeten.

Opmeten van de ruimte voor de kasten

Het allerbelangrijkste is natuurlijk het hebben van de juiste afmetingen. De vakman zal daarom eerst alles goed komen opmeten vooraleer hij de kast zal maken. De kast moet immers perfect passen. Ook moet de vakman weten hoeveel ruimte hij heeft om de kast te monteren. Als u zelf afmetingen doorgeeft, kan het zijn dat ook die zaken moet doorgeven.

Inbouwkast op maat (laten) ontwerpen

Bespreek met de vakman welke doeleinden de kast heeft. Zo kan hij samen met u nadenken over de kastvorm en de indeling. Hoe groot moet de kast zijn? Wat moet er zeker in kunnen? Zijn het enkel boeken of moet ook de strijkplank erin passen? Denk ook na over het materiaal dat u wenst. Is MDF ok of wil u massief hout? De rest van uw interieur zal hierbij een rol spelen. De inbouwkast moet immers naadloos aansluiten op de rest van de ruimte. Ook uw budget zal een belangrijke factor zijn.

Inbouwkasten (laten) plaatsen zoals in het ontwerp

Als het ontwerp af is en alles is opgemeten, kan de kast worden gemaakt en ter plaatse worden gemonteerd. Bespreek goed op voorhand wat de vakman nodig heeft om de kast vlot te kunnen plaatsen. Moet de ruimte bijvoorbeeld worden leeggemaakt?

op maat gemaakte kast

Schrijnwerker inschakelen voor kasten op maat – wat is de prijs?

De prijzen voor inbouwkasten lopen enorm uiteen. Er zijn dan ook heel wat factoren die de prijs bepalen. Zo zijn er het gekozen materiaal, de grootte, de kastvorm, de indeling en de afwerking. Al deze zaken beïnvloeden het totale prijskaartje. Daarnaast zijn er de werkuren van de vakman die de kast komt plaatsen. De arbeidskost kan verschillen van vakman tot vakman. Ervaring speelt daarbij een rol. Reken minstens op €600,- per lopende meter, al kan dit al snel oplopen tot €1.000,- of meer. Lees meer over: maatkasten prijs.

Vraag offertes aan voor prijsvergelijk

Omdat elke inbouwkast er helemaal anders uitziet, is er uiteraard niet zoiets als één richtprijs. Daarnaast is het zo dat niet elke kastenbouwer dezelfde prijzen hanteert. Vraag daarom steeds een offerte op bij meerdere vaklui. Dat geeft u een goed beeld van de prijzen en u kan dan vergelijken. Zo bent u zeker voor de juiste prijs voor de kast van uw dromen. Hier kan u alvast geheel vrijblijvend meerdere offertes opvragen.

Start de offerteaanvraag